Łaźnia i ogrzewalnia Caritas

Łaźnia i ogrzewalnia dla osób bezdomnych i potrzebujących

Łaźnia i ogrzewalnia Caritas przy ul. Dworcowej 21 (budynek magazynu Caritas) powstała z inicjatywny Caritas Diecezji Zielonogórsko–Gorzowskiej. Remont pomieszczeń z przeznaczeniem na działalność łaźni i ogrzewalni dofinansował Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zielonej Górze. Dla podopiecznych przygotowano dwie łazienki z toaletą i prysznicem oraz pomieszczenie na ogrzewalnie. Osoby korzystające z łaźni otrzymują na miejscu środki czystości, bieliznę i odzież na zmianę. A w ogrzewalni mogą poczytać czasopisma i książki oraz otrzymać ciepłą herbatę.

Z łaźni i ogrzewalni mogą korzystać przede wszystkim osoby bezdomne, ale również w uzasadnionych przypadkach mieszkańcy Zielonej Góry znajdujący się w trudnej sytuacji życiowej.

W prowadzeniu łaźni i ogrzewalni pomagają wolontariusze Caritas.

Działalność łaźni i ogrzewalni jest dofinansowana ze środków Miasta Zielona Góra w ramach zadania publicznego pt. :Prowadzenie łaźni i ogrzewalni dla osób potrzebujących, w tym bezdomnych, z terenu Miasta Zielona Góra”.

Łaźnia i ogrzewalnia są czynne od poniedziałku do piątku

w godz. 9.30 – 14.30.

Łaźnia jest czynna cały rok,  natomiast ogrzewalnia w sezonie zimowym, tj. od stycznia do końca marca oraz od października do końca grudnia 2016r.

Kontakt: 604 568 980, 600 986 659