Wypożyczalnie sprzętu rehabilitacyjnego

Wypożyczalnie sprzętu rehabilitacyjnego Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej zostały powołane w celu pomocy osobom niepełnosprawnym w dostępie do sprzętu rehabilitacyjnego. Pierwsza wypożyczalnia powstała w Zielonej Górze, a następnie, w odpowiedzi na potrzeby w tym zakresie mieszkańców naszej diecezji oraz dzięki pomocy ludzi dobrej woli, powstały placówki w Gorzowie Wlkp. i w Nowej Soli.

Sprzęt, którym dysponują wypożyczalnie (specjalistyczne łóżka, materace przeciwodleżynowe, wózki mechaniczne, wózki elektryczne, chodziki, koncentratory tlenu, kule itp.) pochodzi m.in. z 1% podatku przekazywanego na Caritas, z darowizn przekazywanych przez polskie i zagraniczne organizacje oraz osoby fizyczne. Do wypożyczalni można także przekazywać używany sprzęt rehabilitacyjny w stanie pozwalającym na jego dalsze używanie.

Z usług placówek mogą korzystać osoby niepełnosprawne z lekarskim wskazaniem do stosowania odpowiedniego sprzętu, rodziny mające pod swoją opiekę osoby przewlekle chore, podopieczni Caritas i parafii z terenu całej naszej diecezji.

Kontakt:

Zielona Góra, czynne: pon-pt w godz. 8.00-15.00, tel. 600 991 893

Gorzów Wlkp., czynne: pon-pt w godz. 8.00-15.00, tel. 600 989 128

Nowa Sól, czynne: środa 13.00-16.00, w pozostałe dni po uprzednim kontakcie: tel. 604 569 929