Magazyny pomocy żywnościowej i rzeczowej

Celem funkcjonowania Magazynów Pomocy Żywnościowej i Rzeczowej Caritas w:

Zielonej Górze,

Nowej Soli

Gorzowie Wlkp.

jest pozyskiwanie iprawidłowe przechowywanie pozyskanych darowizn żywnościowych irzeczowych, anastępnie ich przekazywanie dla osób potrzebujących.

Zdecydowana większość pozyskanych rzeczy przekazywana jest potrzebującym za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas (żywność, odzież i sprzęty dla potrzebujących, wyposażenie świetlic dla dzieci). Również osoby indywidualne z Zielonej Góry, Gorzowa Wlkp., Nowej Soli i okolic tych miast korzystają bezpośrednio z pomocy Magazynów (osoby skierowane przez placówki pomocy społecznej).

Do Magazynów niemal codziennie przyjmowane się rzeczy przekazane przez osoby fizyczne w celu pomocy potrzebującym, takie jak m.in. odzież, obuwie, meble, materiały budowlane, artykuły spożywcze, artykuły papiernicze, lekarstwa, środki czystości, sprzęt AGD i RTV.

Zadaniem Magazynów jest także koordynacja programów żywnościowych takich jak PEAD
i FEAD realizowanych na terenie całej diecezji. W ramach tych programów wydawano takie produkty jak: mleko, kasza, mąka, makaron, dżem, płatki kukurydziane, muesli, cukier, herbatniki, zupy płynne, kawa zbożowa, dania gotowe, sery, olej, konserwy, masło.

W ostatnich kilku latach było to ponad 8300 ton żywności przekazanej ponad 300000 osób potrzebujących.

Magazyny udzielały także wsparcia dla świetlic dla dzieci oraz innych organizacji (w tym: domy pomocy społecznej, hospicjum, noclegownie, domy samotnej matki, ośrodki terapeutyczne).

Kontakt:

Zielona Góra, czynne: pon-pt w godz. 8.00-15.00, tel. 600 986 659

Gorzów Wlkp., czynne: pon-pt w godz. 8.00-15.00, tel. 600 989 128

Nowa Sól, czynne: środa 13.00-16.00, w pozostałe dni po uprzednim kontakcie: tel. 604 569 929