Program SKRZYDŁA

Czy wiesz, że ponad 650 tysięcy polskich dzieci w szkołach nie może skupić się na lekcji z powodu głodu, odrobić lekcji z powodu braku książek, odnieść pierwszych sukcesów na boisku, bo ich rodziców nie stać na kupno obuwia sportowego?

Dla wielu z nich szkoła to codzienna walka ze wstydem, upokorzeniem i samotnością. Właśnie dla takich dzieci powstał Program Skrzydła, którego celem jest zwiększenie szans edukacyjnych dla najuboższych uczniów poprzez objęcie ich kompleksową opieką. Inspiracją powstania Programu Skrzydła jest przesłanie Jana Pawła II, wygłoszone podczas ostatniej pielgrzymki do Polski:

"Potrzeba «wyobraźni miłosierdzia», aby przyjść z pomocą dziecku zaniedbanemu duchowo i materialnie; aby nie odwracać się od chłopca czy dziewczyny (...)"

(Homilia z dnia 18.08.2002 r., Błonia krakowskie)

Program Skrzydła został stworzony, aby pomagać dzieciom, które:

• nie mogą sie uczyć i odrabiać lekcji, bo nie mają zeszytów i książek
  • nie mogą skoncentrować sie na lekcji, ponieważ są głodne, a obiad w szkole to jedyny ciepły posiłek
  • często chorują i opuszczają lekcje, ponieważ nie mają kurtki, czapki, spodni i butów na zimę
  • są zdolne i chcą się uczyć, ale bieda powoduje, że czują się gorsze od swoich rówieśników i nie wierzą we własne umiejętności
  • marzą o tym, żeby kiedyś zostać „kimś” i wyrwać się z biedy, która ich upokarza
  • nie mogą wyjechać na wakacje ani wycieczkę szkolną, chociaż tak, jak inne dzieci są ciekawe świata i ludzi

Jeżeli wzrusza Cię los takich dzieci przyłącz się do naszego Programu i wybierz dowolną formę wsparcia.

Powiększ nasze Skrzydła i dołącz do grona osób, które chcą powstrzymać biedę wśród dzieci. Pamiętaj każda wpłata na nasz Program to skrzydła dla konkretnego dziecka!

KONTO BANKOWE PROGRAMU SKRZYDŁA

Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej
BZ WBK II o. Zielona Góra
65 1090 1636 0000 0001 0254 1773

Potrzebne dokumenty można znaleźć w dziale PLIKI DO POBRANIA w katalogu "Program Skrzydła".

» Regulamin Skrzydeł 2013 [0.24 MB]
» wniosek Skrzydła [0.21 MB]
Warto doczytać
» Program Skrzydła Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskie
» Program Skrzydła
» Dziękuję, że dodajesz Skrzydeł!
» WAKACYJNA AKCJA CARITAS 2013
» Skrzydła zleciały na ziemię!
» SZCZĘŚLIWA 5 W PROGRAMIE SKRZYDŁA