Podsumowanie Biegu Charytatywnego
Termin 2017-10-13

Za nami już trzecia edycja wyjątkowej sztafety charytatywnej organizowanej pod hasłem „Pomagamy z każdym krokiem”, która w sobotę 16 września odbyła się jednocześnie na 12 stadionach lekkoatletycznych w Polsce. Poza Zieloną Górą, 3. PKO Bieg Charytatywny odbył się również w: Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Koszalinie, Lidzbarku Warmińskim, Łodzi, Rzeszowie, Warszawie oraz Wrocławiu.
W sumie wszyscy uczestnicy zielonogórskiego biegu w ciągu godziny pokonali aż 2.177 okrążeń.
PKO BP Bieg Charytatywny to bieg bez mety, w którym jedynym ograniczeniem są możliwości drużyny i czas. Do biegu głównego stanęło 70 sztafet pięcioosobowych, które dokładnie przez godzinę musiały przebiec jak największą liczbę okrążeń, aby pomóc najmłodszym. Ich wysiłek zostanie przeliczony na posiłki dla dzieci w każdym województwie goszczącym wydarzenie, a środki zostaną przekazane przez Fundację PKO Banku Polskiego.
Caritas Diecezjalna również uczestniczyła w biegu, drużyna w składzie księży zajęła 25 miejsce i wybiegali 37 okrążeń.
Dziękujemy wszystkim zaangażowanym, którzy przyczynili się do wsparcia dzieci i młodzieży poprzez dożywianie.

»