Biuletyn Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej numer (06-07/2014), 2014-06-20
DIECEZJALNY DZIEŃ DZIECKA W ROKITNIE 2014
Diecezjalny Dzień Dziecka organizowany przez Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, Wydział Duszpasterstwa Dzieci i Młodzieży Kurię Biskupiej oraz Sanktuarium Matki Bożej w Rokitnie odbył się 7 czerwca na terenie Sanktuarium MB Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie. Festyn odbył się pod honorowym patronatem: J.E. ks. bp dr Stefana Regmunta Marszałek Województwa Lubuskiego- Elżbiety Polak Wojewody Lubuskiego- Jerzego Ostroucha Na festynie obecni byli przedstawicieli władz samorządowych i kościelnych. Oraz pod patronatem medialnym: TVP Gorzów Wlkp. Radio Zachód Radio Plus Tygodnik Katolicki Aspekty Gość Niedzielny Uroczystość była także elementem Ogólnopolskiego Dnia Dziecka, organizowanego przez Caritas w Polsce pod hasłem „Bądźmy Razem”. Przybyło ok. 5000 dzieci, z czego 4000 dzieci i młodzieży to uczestnicy 109 zarejestrowanych wcześniej grup z terenu całej diecezji, a nawet spoza niej. Każde dziecko otrzymało upominek od sponsora strategicznego- „Jeronimo Martins Biedronka”. Wszystkie atrakcje na terenie obiektu były udostępnione dla dzieci BEZPŁATNIE. Również drobny posiłek, woda i słodkości były dla dzieci za darmo. W festynie „Bądźmy Razem” wzięły udział zarówno grupy zorganizowane, jak i całe rodziny oraz osoby indywidualne. W Programie Festynu była przede wszystkim msza święta pod przewodnictwem ks. Józefa Tomiaka- kustosza Sanktuarium MB w Rokitnie oraz zawierzenie dzieci Matce Bożej z Rokitna. Po mszy oraz przerwie na posiłek dzieci miały do dyspozycji mnóstwo atrakcji oraz zajęcia pod okiem wolontariuszy Caritas. Był to m.in.: program artystyczny, pokazy straży pożarnej, policji, zajęcia muzyczne, sportowe, zawody sprawnościowe, gry i zabawy, konkursy z nagrodami, dmuchane atrakcje, zamki, zjeżdżalnie. W sposób szczególny dziękujemy Kustoszowi Sanktuarium MB w Rokitnie- ks. Józefowi Tomiakowi za gościnność już po raz piąty na terenie Rokitna podczas Dnia Dziecka. WSZYSTKIM, KTÓRZY WSPIERALI NAS ZARÓWNO W PRZYGOTOWANIACH FESTYNU, JAK I PODCZAS DNIA DZIECKA, KTÓRZY WSPIERALI NAS DUCHOWO, CZY MATERIALNIE SKŁADAMY SERDECZNE PODZIĘKOWANIA! Wspierali nas m.in.: Sponsor strategiczny: Jeronimo Martins, dystrybutor sklepu Biedronka- fundator 3500 paczek oraz 3500 piłek dla dzieci, które w trakcie Festynu zostaną rozdane. Festyn wsparli również tacy Sponsorzy i darczyńcy, jak: Caritas Polska Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Zielonej Górze Elektrociepłownia „Zielona Góra” S. A. LUG Light Factory Sp. z o.o PGNiG S.A. Oddział w Zielonej Górze Lasy Państwowe BEST - centrum BHP i P. Poż., Zielona Góra Wójt Gminy Przytoczna Transport Grabowski HERMES Włoszakowice Artek Zielona Góra LEKS Sulęcin Barbara Dubicka-Kaczmarczyk i Piotr Kaczmarczyk Nordis Zielona Góra Carrefour Zielona Góra Drukarnia Sangraf Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Zielonej Górze Poli-Eko - Krzysztof Szymański Dream Pen - Dariusz i Mariola Libera TEMAR - Katarzyna i Marek Truszkiewicz NESTLE W-wa PKS Zielona Góra Magnolia Lubsko
Anna Maria Fedurek; amfedurek@caritas.pl; tel. 68 415 20 01 wew. 1, 95 740 20 01 wew. 1 lub 600-990-377
WAKACYJNA AKCJA CARITAS 2014
Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej organizuje wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży, które ze względu na trudną sytuację materialną są pozbawione możliwości efektywnego spędzenia wakacji. Na kolonię i oazę wyjeżdżają dzieci z rodzin potrzebujących, podopieczni specjalistycznych placówek wsparcia dziennego i parafialnych, wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas oraz młodzież objęta programem „Skrzydła”, dla których wyjazd poza miasto lub wieś bez wsparcia finansowego nie jest możliwy. Terminy turnusów: I LUBRZA – Oaza Caritas dla Szkolnych Kół Caritas 28.06. - 05.07.2014 - 30 miejsc Dopłata na dziecko 495 zł W tym: zakwaterowanie, wyżywienie, opieka wychowawców, opieka medyczna, ubezpieczenie i atrakcje na miejscu. Lubrza: Dojazd na własną rękę, dziecko musi zabrać śpiwór II BUKOWIEC k. Karpacza 24.07 - 05.08.2014 – 77 miejsc Dopłata na dziecko 590 zł W tym: dojazd w obie strony, zakwaterowanie, wyżywienie, opieka wychowawców, opieka medyczna, ubezpieczenie i atrakcje na miejscu. III BUKOWIEC k. Karpacza 05.08 – 17.08.2014 – 77 miejsc I GRUPA 39 dzieci w wieku szkolnym II GROPA 40 dzieci w wieku gimnazjalnym Dopłata na dziecko 590 zł W tym: dojazd w obie strony, zakwaterowanie, wyżywienie, opieka wychowawców, opieka medyczna, ubezpieczenie i atrakcje na miejscu. IV REWAL 11.07.-22.07.2014 – 44 miejsca BRAK MIEJSC Dopłata na dziecko 800 zł W tym: dojazd w obie strony, zakwaterowanie, wyżywienie, opieka wychowawców, opieka medyczna, ubezpieczenie i atrakcje na miejscu. Rozliczeń z dotacji wakacyjnych do Caritas Diecezjalnej na stosownym druku należy dokonać najpóźniej do 31 sierpnia br. Z góry dziękujemy za zaangażowanie i terminowość. Kontakt w sprawie Wakacyjnej Akcji Caritas 2014: Sabina Śmigielska mail: wakacje.zgora@caritas.pl tel. 604569511
MECZ CHARYTATYWNY NA RZECZ CENTRUM POMOCY UCHODŹCOM
Termin: 22 czerwca (niedziela) 2014, godz. 14.00-17.00 (łącznie z festynem rodzinnym) Miejsce: boisko przy MOSiR w Zielonej Górze Organizatorzy: Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej Wydział Duszpasterstwa Rodzin Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej Teatr Lubuski w Zielonej Górze Nadodrzański Oddział Straży Granicznej w Krośnie Odrzańskim Patronaty honorowe: J.E. ks. Bp dr Stefan Regmunt- Biskup zielonogórsko-gorzowski Prezydent Miasta Zielona Góra– Janusz Kubicki Patronaty medialne: TVP Oddział Gorzów Wlkp. Radio Zachód Gość Niedzielny Aspekty Cel: działalność Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej w Zielonej Górze (projekt współfinansowany przez Europejski Fundusz Uchodźczy; pomoc doraźna i wspierająca dla ponad 100 beneficjentów rocznie, z czego 80% stanowią mieszkańcy Czeczeni, a 20% mieszkańcy m.in. Rosji, Ukrainy, Pakistanu, Bangladeszu, Wietnamu, Algierii, Syrii, Libanu). Mecz piłki nożnej to obchoy Światowego Dnia Uchodźcy, który przypada na dzień 20 czerwca. Uczestnikami meczu będą: pracownicy i wolontariusze Caritas naszej diecezji aktorzy Teatru Lubuskiego dziennikarze sportowcy księża funkcjonariusze Straży Granicznej przedstawiciele samorządu lokalnego Organizowany mecz charytatywny połączony jest z festynem rodzinnym, na którym każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie (atrakcje i zabawy dla dzieci drobne przekąski; pokazy sprzętów Straży Granicznej itp.). Kontakt: Anna Maria Fedurek, amfedurek@caritas.pl; Tel. 600990377
W biuletynie