Aktualność "Kromka chleba podzielona "

Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej w ramach kampanii społecznej Kromka Chleba Caritas pod hasłem „Kromka chleba dla sąsiada”.  Główne obchody diecezjalne  miały miejsce w Gorzowie Wlkp. w dniu 17 września 2017 r. i rozpoczęły  się Mszą św. w parafii p.w. św. M.M. Kolbego, w której uczestniczyli wolontariusze SKC i PZC. Po Mszy św. wolontariusze częstowali wiernych chlebem ze smalcem i ogórkiem.

W tym też dniu w Hali Sportowej w Gorzowie Wlkp. odbył się II Charytatywny Mecz Piłki Siatkowej „Kromka chleba Caritas”, podczas którego wolontariusze zbierali pieniędzy do puszek na wsparcie i dożywianie dzieci z placówek wsparcia dziennego, prowadzonych przez Parafie i Parafialne Zespoły Caritas w Gorzowie Wlkp.

W ramach kampanii wolontariusze Parafialnych Zespołów  Caritas przygotowywali
w parafiach Msze św., podczas których przedstawiali swoją działalność, jednocześnie zachęcając  innych do współpracy na rzecz drugich. Po każdej Mszy wolontariusze dzielili się z innymi kawałkami chleba.

19 września 2017 r. nasza Caritas włączyła się w zbiórkę żywności „Kromka chleba dla sąsiada”, podczas której zebrano ok. 3 ton żywności. Dzięki wolontariuszom Parafialnych Zespołów Caritas mogliśmy przekazać blisko 350 paczek dla seniorów, osób samotnych, chorych.

Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie w akcję!

DATA PUBLIKACJI: 2017-10-03 » Pozostałe aktualności