Aktualność "Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy w Łodzi 2017"

W dniach 9 – 10 września 2017 roku, odbył się w Łodzi Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas. W wydarzeniu udział wzięło blisko tysiąc młodych ludzi ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z całej Polski, w tym wolontariusze z naszej diecezji, którzy działają w Szkolnych Kołach Caritas a także w Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej.

Hasłem spotkania jest: Światło – follow it!

Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas to czas dziękczynienia za podejmowane wspólnie działania charytatywne Caritas, czas formacji duchowej oraz integracji młodych wolontariuszy Caritas. W ramach Ogólnopolskiego Zjazdu Młodych Wolontariuszy Caritas, w sobotę uczestniczyliśmy w grze miejskiej, poświęconej życiu i przesłaniu św.  Faustyny Kowalskiej – patronki miasta Łodzi oraz spotkaniu w Hali Expo, podczas którego zespół „Mocni w Duchu” poprowadził wieczór uwielbienia z wystawieniem Najświętszego Sakramentu.

W niedzielę, odbyło się spotkanie na Placu Wolności ze świadectwami z zagranicznej działalności wolontariuszy Caritas oraz przemarszem ulicą Piotrkowską, od Placu Wolności do Archikatedry Łódzkiej, z relikwiami św. Faustyny Kowalskiej, bł. Rafała Chylińskiego i bł. Karoliny Kózkówny. Przemarsz „Od zabawy do świętości” był okazją do pogłębienia refleksji o szczególnym powołaniu młodych wolontariuszy Caritas do głoszenia Miłosierdzia Bożego światu. Był to również czas radosnego dziękczynienia i modlitwy. Na zakończenie Zjazdu, o godz. 12:30 odprawiona została Msza Święta koncelebrowana pod przewodnictwem ks. bpa Ireneusza Pękalskiego. Homilię wygłosił ks. bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. Po uroczystej liturgii uczestnicy spotkania zjedli wspólny posiłek na Placu Katedralnym.

ZDJĘCIA TUTAJ

DATA PUBLIKACJI: 2017-09-11 » Pozostałe aktualności