Aktualność "Obchody akcji "Kromka chleba dla sąsiada""

Papież Franciszek zachęca słowami „Nie miłujmy słowem, ale czynem” do wspólnego zaangażowania się w działania na rzecz ubogich i walki z głodem. W ramach Kampanii społecznej Dni Kromki Chleba w Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej będą miały miejsce:

1.Obchody diecezjalne 17 września 2017 r.

- Msza św. o godz. 9.00 w parafii p.w. św. M.M. Kolbego przy ul. Czereśniowej 15. W tym dniu chcemy za przykładem św. Brata Alberta wyeksponować chleb jako pokarm powszedni każdego człowieka. W szczególności biednego i bezdomnego, który tego chleba potrzebuje. Po Mszy św. podzielimy się ułomkami chleba z parafianami,

- II Charytatywny Meczu Piłki Siatkowej „Kromka chleba Caritas”, którego celem jest m.in. zbiórka pieniędzy do puszek na wsparcie i dożywianie dzieci z placówek wsparcia dziennego, prowadzonych przez Parafie i Parafialne Zespoły Caritas w Gorzowie Wlkp. Rozpoczęcie imprezy o godz. 12.30, mecz finałowy godz. 14.40; po nim odbędzie się piknik. Wstęp na mecz, jak również wszystkie atrakcje, jest bezpłatny.

2.Obchody na terenie parafii 24 września 2017 r.

- Msza św. przygotowana przez wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas z symbolicznym darem ołtarza– chlebem lub koszem z bochenkami chleba,

- prezentacja działalności PZC,

- rozdzielenie kromek chleba wśród wiernych po Mszach św. jako symbolu pomocy ludziom głodnym i niedożywionym oraz rozdawanie wśród wiernych deklaracji Grona Wspierających Ubogich

3. Ogólnopolska zbiórka żywności Kromka chleba dla sąsiada” 19 września 2017 r.

Zebrana żywność w dniach 20-21 września 2017 r. zostanie przekazania za pośrednictwem PZC i SKC  do osób starszych i samotnych w danej parafii.

Koordynatorem akcji jest Anita Łukowiak, tel. 600 987 748.

DATA PUBLIKACJI: 2017-08-16 » Pozostałe aktualności