Aktualność "Ach co to były za rekolekcje...."

W dniach 26.06-05.07.2017 odbyły się Rekolekcje Szkolnych Kół Caritas i Podopiecznych Programu „Skrzydła” W Rekolakcjach uczestniczyło 17 wolontariuszy i podopiecznych, dla których wyjazd poza miasto lub wieś bez wsparcia finansowego nie jest możliwy. Uczestnicy przebywali na terenie Sanktuarium Matki Bożej Grodowieckiej w Grodowcu.

Każdego dnia dzieciom i młodzieży towarzyszyło hasło przybliżające działalność Caritas („Caritas to…Miłość bezinteresowna”, „Nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe”, „Wiara, Nadzieja, Miłość - moja siła”, „I ja odpuszczam Tobie grzechy”), a także wskazówki jak być lepszym człowiekiem każdego dnia. Poruszany był również temat wolontariatu w Naszej diecezji,  jednocześnie dziękując za bezinteresowną Miłość młodych ludzi, którzy na co dzień o Niej świadczą. Każdego dnia uczestniczono w Eucharystii pod przewodnictwem ks. Mariusza Wysakowskiego –Neoprezbitera, który przybliżał Nas do Boga, i ukazywał Nam drogę i okazywał jak żyć jego słowem.

Był to czas radości, szczęścia, nowych przyjaźni, pojednania i zbliżenia się z Chrystusem.

Był czas na zatrzymanie i adorację Najświętszego Sakramentu, Sakrament Pokuty, Drogę Krzyżową i modlitwy w ciągu dnia. Nie zabrakło również czasu na zabawy i wycieczki. Głównymi atrakcjami dla dzieci był wyjazd na basen do Polkowic, zwiedzanie Zoo i Afrykarium we Wrocławiu, a także mogliśmy poznać historię i pozwiedzać Głogów.

Mamy nadzieję, że do zobaczenia za rok!

DATA PUBLIKACJI: 2017-07-16 » Pozostałe aktualności