Aktualność "XIV Pielgrzymka Wolontariuszy Caritas do Łagiewnik"
Bisko 2500 osób z 23 Caritas diecezjalnych i Caritas Polska spotkało się – jak co roku, podczas Pielgrzymki Pracowników i Wolontariuszy Caritas w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. XIV Pielgrzymka środowisk Caritas odbyła się pod hasłem „Czy jesteście zdolni do marzeń?”.
Motto Pielgrzymki pochodzi ze słów Papieża Franciszka wygłoszonych podczas Światowych Dni Młodzieży: „Czy jesteście zdolni do marzeń? Kiedy serce jest otwarte, jest zdolne do marzeń, bo jest w nim miejsce na miłosierdzie. Jest miejsce na czułość wobec tych, którzy cierpią. Jest miejsce, by stanąć obok tych, którzy w sercu nie mają pokoju albo którym brakuje tego, co potrzebne do życia, lub którym brakuje najpiękniejszej rzeczy – wiary, miłosierdzia.”
Punktem centralnym Pielgrzymki była Msza święta w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, pod przewodnictwem abpa Marka Jędraszewskiego, metropolity krakowskiego. Homilię wygłosił bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski, który przypomniał obecnym w Łagiewnikach, że „bez Chrystusa nawet najbardziej spektakularne czyny miłosierdzia to nic”, a  „duchowa radość jest pierwszym owocem czynów miłosierdzia”. „Jeśli troska o zbawienie będzie najważniejsza, to nie zabraknie troski o ubogich, bo troska o ubogich służy zbawieniu” – mówił do zgromadzonych podczas homilii.
Pielgrzymom w modlitwie i uwielbieniu towarzyszył młodzieżowy zespół z Tymowej (Diecezja Tarnowska) pod opieką p. Magdaleny Bednarek.
Konferencję pt. „Idźcie i odpocznijcie nieco” wygłosił rekolekcjonista ks. Marcin Kowalewski CMF, który przypomniał pielgrzymom o roli i potrzebie odpoczynku w życiu człowieka zaangażowanego w wolontariat. Odpoczynek taki powinien mieć formą zarówno fizyczną, psychiczną i duchową.
O godzinie 15:00 w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie Łagiewnikach uroczyście odmówiono koronkę do Miłosierdzia Bożego w intencjach Caritas.
Po zakończonych uroczystościach w Łagiewnikach nasza grupa udała się na spoczynek do hotelu w Krakowie.
W niedzielę rano przejechaliśmy do Sanktuarium Ecce Homo w którym uczestniczyliśmy we Mszy Św. oraz zapoznaliśmy się z historią życia Św. Brata Alberta.
Nasza grupa liczyła 51 pielgrzymów z kilkunastu Parafialnych Zespołów Caritas. Spędziliśmy wspólnie niezapomniany, piękny czas!
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom naszego wyjazdu, za ich trud i modlitwę w intencji dzieł prowadzonych przez Caritas.
Serdeczne Bóg Zapłać Ks. Stanisławowi Podfigórnemu, który otaczał nas ojcowską opieką i wsparciem przez cały pielgrzymkowy czas!

DATA PUBLIKACJI: 2017-05-04 » Pozostałe aktualności