Aktualność "Nasza Caritas wspiera rodziny z Aleppo."
Nasza Caritas aktywnie wspiera rodziny z Aleppo w ramach akcji http://rodzinarodzinie.caritas.pl/.
Serdecznie zapraszamy do przyłączenia się do naszej akcji i wsparcia tych, którzy tego potrzebują najbardziej.

Jako Caritas  chcemy zaprosić wszystkich diecezjan by przyłączyli się do wspólnej akcji pomocy konkretnym rodzinom cierpiącym z powodu wojny w Aleppo. O kolejnych "zaadoptowanych" rodzinach będziemy informować na stronie internetowej.

Dzięki wsparciu darczyńców udaje się nam pomagać kolejnym rodzinom w Aleppo w Syrii. Łącznie już 5 rodzin korzysta z naszej pomocy i dzięki niej może dalej funkcjonować w zniszczonym wojną Aleppo.

Oto opisy rodzin, które wspieramy.

Anshel Bahdi Kanoo - rodzina finansowana przez ks. bp. Tadeusza Lityńskiego

Anshel Bahdi Kanoo jest samotną kobietą. Ma 64 lata. Mieszka w Aleppo wraz z dwójką dorosłych dzieci Awadis 45 lat i Arivik 42lata.

Zafin Assafian

Zafin Assafian jest osobą niepełnosprawną. Mieszka w Aleppo. Pomoc medyczna w Aleppo praktycznie nie istnieje. Brakuje leków, a te dostępne na czarnym rynku są bardzo drogie.

Berj Nazaret Ekmekjian - rodzina współfinansowana przez Gimnazjum nr 1 Królowej Jadwigi w Lubsku, które przekazało na rzecz rodziny 2 tys. zł.

Berj Nazaret Ekmekjian mieszka w Aleppo z żoną Mari Marashlian. Mają dorosłą córkę Ani. Jest to bardzo biedna rodzina bez źródeł dochodu i bez pracy.

Garabed Abuladian - rodzina współfinansowana przez ks. bp Pawła Sochę

Garabed Abuladian mieszka w Aleppo z żoną Talin Nerses. Mają dorosłą córkę Alis. Jest to bardzo biedna rodzina bez źródeł dochodu i bez pracy.

Khachadour Khachadurian

Khachadour Khachadurian mieszka w Aleppo z żoną Srivart Mertkhanian. Nie mają dzieci. Jest to bardzo biedna rodzina bez źródeł dochodu i bez pracy.

Wszystkie rodziny borykają się z podobnymi problemami. W Aleppo od 2 lat nie ma elektryczności i bieżącej wody. Rodziny potrzebują środki na zakup dostępu do elektryczności (tzw. amperów), który stale drożeje w związku z przedłużającą się wojną. Potrzebują zakupić wodę, która jest dystrybuowana cysternami w mieście. Potrzebują również żywności, która w Aleppo jest obecnie bardzo droga a także opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania.

Można też pomóc wpłacając środki na konto.
BZ WBK S.A. II O. Zielona Góra 86 1090 1636 0000 0001 0345 9015
z dopiskiem -Syria Aleppo.

Pozyskane w ten sposób środki przeznaczymy na wsparcie kolejnych rodzin.

DATA PUBLIKACJI: 2017-04-24 » Pozostałe aktualności