Aktualność "Piosenka "Rozbitkowie""
Wybitni polscy muzycy – Kayah, Adam Nowak, Anna Rusowicz, Maria Pomianowska i inni znakomici wykonawcy włączyli się do akcji pomocy dla ofiar wojny w Syrii. Piosenka „Rozbitkowie” wspiera program „Rodzina Rodzinie” prowadzony przez Caritas Polska. Utwór autorstwa Mateusza Pospieszalskiego, do którego słowa napisał Bartłomiej Kudasik, został wyprodukowany przez Centrum Myśli Jana Pawła II.

Program „Rodzina Rodzinie” działa od 4 października 2016 r. i jest odpowiedzią polskiego społeczeństwa na apel Papieża Franciszka o to, żeby każda parafia i rodzina przyjęła rodzinę uchodźców syryjskich. Informacje o rodzinach z Aleppo przesyłanych przez przedstawicieli kościołów chrześcijańskich z tego miasta umieszczane są na stronie internetowej programu www.rodzinarodzinie.caritas.pl. Polskie rodziny, parafie, wspólnoty, przedsiębiorcy oraz polscy biskupi obejmują rodziny syryjskie półroczną opieką finansową. Do dziś w akcję zaangażowało się 22 polskich biskupów, 500 księży, 870 parafii i ponad 7000 darczyńców indywidualnych, głównie rodzin. Półroczne wsparcie dzięki temu otrzymuje już ponad 3100 rodzin w Aleppo.

DATA PUBLIKACJI: 2017-04-21 » Pozostałe aktualności