Aktualność "Podsumowanie Akcji -2 stopnie - Gorzów Wlkp."
Kilkadziesiąt litrów wydanej gorącej herbaty, zakupiony opał, przekazana ciepła odzież oraz śpiwory, koce, kubki termiczne… Okres zimowy jest trudnym czasem do przetrwania dla osób bezdomnych, samotnych, niezaradnych, jak również tych znajdujących się pod wpływem alkoholu czy innych używek. Obecnej zimy odbyło się kilkanaście wspólnych wyjazdów pracowników Caritas oraz Straży Miejskiej i Gorzowskiego Centrum Pomocy Rodzinie z sekcji ds. bezdomności, podczas których bezdomni otrzymywali pomoc rzeczową, jak również byli informowali o możliwościach uzyskania różnorodnego wsparcia, w tym możliwości korzystania z programu POPŻ 2016. Ponadto w siedzibie Caritas w chłodne dni bezdomni mogli wypić gorącą herbatę czy kawę oraz otrzymywać ciepłą odzież.

W trosce, aby nikomu nie stało się nic złego oraz, aby nie doszło do wychłodzenia i utraty życia, sprawdzane były miejsca, gdzie mogą przebywać takie osoby, tj. działki, pustostany, klatki schodowe, dworce, jak również kierowano potrzebujących do noclegowni, ogrzewalni czy Ośrodka Pomocy Osobom Nietrzeźwym.

Zima się skończyła ale należy pamiętać, że bezdomność trwa nadal. Wszystkim osobom, które włączyły się w akcję, m.in. poprzez wspólne patrole czy przekazywanie ciepłej odzieży, serdecznie dziękujemy za okazaną wrażliwość. Być może udzielony przez nas gest, nawet ten najdrobniejszy, zmieni czyjś świat.

Akcja przeprowadzona została przez zespół interwencyjno – pomocowy w Gorzowie Wlkp. w okresie od listopada 2016 r. do marca 2017 r.,

DATA PUBLIKACJI: 2017-04-19 » Pozostałe aktualności