Aktualność "Wielkanocna Świeca Caritas - wsparcie dla Syrii."

Po raz kolejny Caritas naszej Diecezji przygotowuje Wielkanocną Akcję, w ramach której dystrybuowana będzie świeca. W tym roku chcemy zaproponować świecę na stół wielkanocny o wymiarach 70/130. Jest to nowy projekt. Biała świeca ze złotym przetarciem części na której jest woskowa aplikacja Chrystusa Zmartwychwstałego umieszczonego na krzyżu w kształcie drogi życia człowieka. Z tyłu z kolei nadruk hasła „idźcie i głoście”, rok i logo Caritas.

Bardzo serdecznie prosimy o życzliwe potraktowanie naszej propozycji, która w tym roku na prośbę Bpa Ordynariusza w części /oprócz tradycyjnej już pomocy dla Seniorów/ będzie cegiełką naszej diecezji na pomoc konkretnym rodzinom w Syrii, w Aleppo. Chcemy docelowo objąć pomocą 10 rodzin /jedną już „adoptowaliśmy”/, którym będziemy przekazywać za pośrednictwem Caritas Syria 510 zł na rodzinę przez 12 m-cy. Info nt. danej rodziny będą zamieszczone na www.caritas.zgora.pl.

Będzie to wspólne i konkretne dzieło pomocy naszej diecezji dla rodzin cierpiących wojnę w Syrii, o którą prosi papież Franciszek. Zachęcamy do nabycia świec we wszystkich kościołach naszej diecezji. Za zakupioną świecę składamy serdeczne Bóg zapłać.

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym sam ks. biskup Tadeusz Lityński zachęca do udziału w akcji.

Kontakt: Sylwia Grzyb; sgrzyb@caritas.pl; 600 990 394

DATA PUBLIKACJI: 2017-03-21 » Pozostałe aktualności