Aktualność "Rodziny polskie rodzinom ukraińskim"

RODZINA RODZINIE

- Rodziny polskie rodzinom ukraińskim  –

Akcja realizowana dzięki możliwościom stworzonym przez Pocztę Polską, która powołując akcję „Paczka na Ukrainę” umożliwia bezpłatne przesyłanie paczek na Ukrainę do końca marca br.

W latach 80tych polskie rodziny otrzymywały wsparcie w postaci paczek. Otrzymywaliśmy pomoc z Niemiec, Francji, Szwecji, Holandii… Dziś w potrzebie są ukraińskie rodziny zagrożone kryzysem ekonomicznym, czasem poszkodowane, niepewne jutra.

- Bardzo zachęcam całe społeczeństwo do solidarności z narodem ukraińskim. Zorganizowanie takiej akcji to jest właśnie solidarność. Naród ukraiński przeżywa bardzo trudne chwile i dlatego taka paczka może obudzić w nich nadzieję, że jest ktoś, kto o nich myśli – powiedział ks. Marian Subocz – dyrektor Caritas Polska.

Caritas Spes na Ukrainie przygotowała listę kilku tysięcy kontaktów do rodzin potrzebujących wsparcia bądź poszkodowanych w ostatnich wydarzeniach. Są to rodziny zarówno katolickie, greko-katolickie jak i prawosławne.

- Nie ma absolutnie znaczenia czy osoba jest wierząca, czy niewierząca. Nie ma także znaczenia jakiego jest obrządku lub wyznania. Nikt o to nie pyta. Dla nas najważniejsze jest, że jest to osoba potrzebująca – powiedział ks. Wiesław Dorosz – dyrektor Caritas Spes we Lwowie.

W akcję zaangażowała się także Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, poprzez którą lista 67 rodzin potrzebujących z parafii ukraińskich trafiła do parafii i Parafialnych Zespołów Caritas naszej diecezji. Wierni z parafii polskich mogą przygotować paczki i wysłać je pod wskazany adres.

W akcji może również wziąć udział każdy, kto na adres pomocukrainie@caritas.pl wyśle mail zgłaszający chęć uczestnictwa w akcji.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

1. Po uzyskaniu numeru rodziny oraz krótkiego opisu jej sytuacji od Caritas należy wysłać paczkę na poniższy adres parafii na Ukrainie.
  2. Paczkę można wysłać bezpłatnie do końca marca br.

1. Prosimy, jeśli to możliwe, o załączenie listu do rodziny, by nawiązać kontakt osobisty (można pisać po polsku).

1. Paczkę do 20 kg może wysłać każda osoba fizyczna.

1. Jedna osoba fizyczna może wysłać tylko jedną paczkę

1. Wartość rzeczowa paczki nie może przekraczać 300 euro

1. Zawartość paczki może stanowić:
    • żywność opakowana fabrycznie do 10 kg z wyłączeniem produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego
    • odzież nowa
    • dodatkowa informacja na stronie Poczty Polskiej str. 40

1. Na paczce należy umieścić oprócz nazwiska proboszcza i adresu parafii ukraińskiej napisy:

· numer identyfikacyjny rodziny otrzymany w informacji od Caritas

· napis „DLA UKRAINY”

· napis „RODZINA RODZINIE”

1. Adresatem musi być osoba fizyczna (będzie to proboszcz parafii na Ukrainie, którego adres podajemy poniżej)

1. Paczki mogą być nadawane jedynie w punktach Poczty Polskiej.

1. Paczki nie mogą być nadawane jako priorytetowe oraz jako paczki z zadeklarowaną wartością.

ADRES DO WYSYŁKI PACZEK:

KS. POPELAR MARIAN BIAŁOBOŻNICA

PARAFIA ŚW. APOSTOŁÓW PIOTRA I PAWŁA

RYDODUBY

CZORTKIVSKYJ RAJON

TERNOPILSKA OBLAST

48577, UKRAINA

RODZINA RODZINIE

DLA UKRAINY

CARITAS

NR RODZINY… (informacja z Caritas)

DATA PUBLIKACJI: 2014-03-28 » Pozostałe aktualności